Кухар; Кондитер
ПРОФЕСІОГРАМА
Професію «Кухар, кондитер» можна порівняти із справжнім митцем, його великий творчий потенціал, віртуозність, ювелірна точність і високохудожній смак незмінні якості які допомагають в цій роботі.
Сьогодні «Кухар, кондитер» – це престижна, топова, стильна професія що користується попитом на ринку праці. Кожного року відкриваються нові ресторани, кафе, гастропаби, кондитерські майстерні та студії, кав’ярні та інше де вкрай необхідні кваліфіковані спеціалісти.
ПРОФЕСІЙНІ ОБОВ’ЯЗКИ
Проводити процес первинної кулінарної обробки сировини. Здійснювати допоміжні роботи з виготовлення страв та кулінарних виробів. Формувати та панірувати напівфабрикати.
Виготовляє різноманітні кекси, рулети, печиво вищого гатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів. Здійснює фігурне нарізування випечених напівфабрикатів, формує, виготовляє деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе. Підбирає крем за кольорами, наносить малюнок. Складає малюнок з різних дрібних та середніх деталей. Візуально перевіряє суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також ваги готових тортів і тістечок.
Повинен знати: асортимент, рецептури, технологію виготовляння різноманітних кондитерських виробів, в т.ч. складних видів тортів і тістечок; способи і техніку оздоблення кремами, глазуррю, шоколадом; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, посуду ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила безпеки і охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
СФЕРА ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
- якщо додатково отримати навички в економіці і управлінні, можна відкрити власне кафе або ресторан;
- кухар, кондитер вільно може перекваліфікуватися у викладача відповідних дисциплін; адміністратора ресторану, інженер-технолога харчової промисловості, дієтолога, майстра виробничого навчання, ревізором ресторанів.
ОСОБИСТІ ЯКОСТІ
Фізична витривалість, креативність, стрес стійкість, комунікативні якості, творчі здібності, здатність швидко орієнтуватися в нестандартній ситуації, та приймати правильні рішення.
ПЕРСПЕКТИВИ
Попит на таких спеціалістів незмінно високий. За справжніми спеціалістами кухарської та кондитерської справи полюють працедавці, їх переманюють престижні ресторани, запрошують на роботу до інших країн. А дехто, здобувши необхідний досвід, береться за створення власної справи, відкриваючи свій заклад харчування.
СПЕЦИФІЧНІ ВИМОГИ
Вік: прийняття на роботу здійснюється відповідно до законодавства.
Стать: чоловіча, жіноча(обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених МОЗ України № 256 від 29.12.1993).
Обов’язкове медичне обстеження 2 рази на рік.