КЛАСТЕР ПОЛІГРАФІЧНОЇ ІНДУСТРІЇ, ВИДАВНИЦТВ ТА ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЯК ОРГАНІЗАТОР ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ КОМ’ЮНІТІ ПОДІЇ

НОВИНИ...

У 2022 р. розпочався новий етап розвитку нашої держави – Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС, який матеріалізував перспективи приєднання до євроспільноти, сприяє подальшим реформам, стає стимулом не тільки для посадовців, а й для громадського суспільства, є позитивним сигналом для європейських і світових інвесторів.

Нині на порядку денному Кластера поліграфічної індустрії, видавництв та цифрових технологій (голова, НаталяІсаєва, м. Дніпро) — синхронізація підприємницьких структур з діяльністю закладів освіти, сприяння в адаптації національної системи професійної освіти до європейських практик, поглиблення інтеграції українського бізнесу до моделей ЄС в прийнятті участі щодо організації людського капіталу для відновлення економіки нашої країни, практичне запровадження інструментів формування в майбутніх фахівців сучасних навичок. Вважаємо, що це є метою діяльності кластера, як громадської організації і сприятиме не тільки в відновленні економіки країни, а й успішному просуванню України на європейському шляху.

Прикладом цьому є спільна організація кластером та участь у період 21 – 23 вересня 2023 року в Усеукраїнській науково-практичній конференції «Сучасні моделі професійної освіти і навчання як джерело інноваційних трансформацій та механізм інтеграції до європейського та світового економічного простору». Конференція відбулася на базі Державного навчального закладу «Ставропігійське вище професійне училище міста Львова». Захід присвячено Європейському тижню професійних навичок 2023, який пройде 23 – 27 жовтня 2023 року, та має привернути увагу на те, наскільки професійна освіта та навчання мають ключове значення для формування людського капіталу в Україні та ЄС.

Мета проведення заходу: обговорення сучасних тенденцій впливу інноваційних змін на ринки праці та зайнятість; формування людського потенціалу через формулу партнерства закладів професійної освіти та підприємницьких структур поліграфічного профілю; ціннісно-ментальні характеристики фахівців видавничо-поліграфічної галузі; формування відносин у партнерствах (державно-приватне партнерство); механізми регулювання конкурентних відносин та мережевої кооперації; кластерні політики для розвитку регіонів в умовах децентралізації; моделі відкритої освіти, освітні тренди, практики, інсайти.

Зустріч відбулася в рамках діяльності поліграфічного кластерного об’єднання за підтримки Ірини Шумік, генерального директора директорату МОН України. З вітальними промовами до учасників події звернулися: Ірина Шумік, генеральний директор директорату професійної освіти; Наталя Ісаєва, голова Кластеру поліграфічної індустрії, видавництв та цифрових технологій; Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО; Віктор Сергеєв, голова Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини; голова Львівського поліграфічного кластеру, Ярослав Бойчук.

У рамках заходу виступити запрошені спікери, експерти: Алла Володимирівна Ковалевська, доцент, кандидат економічних наук, доцент кафедри управління та адміністрування, координатор МВА програм з розвитку управлінських компетенцій ННІ «Каразінська школа бізнесу» Харківського національного університету імені В Н. Каразіна. Бізнес-консультант, тренер, фасилітатор консалтингової компанії BI-vers. Директор з розвитку бізнесу ТОВ «ЛедЛайф»; Максим Олексійович Потапчук, директор ТОВ «Метал Принт», аспірант Українського державного хіміко-технологічного університету.

У фасилітаційній сесії «Кластерні політики для забезпечення сталого розвитку держави та її регіонів» (ця сесія наголошувала на прийнятті рішень для трансформацій: що потрібно зробити для трансформації професійної поліграфічної освіти та розвитку кластерних політик) провідним спікером виступив Enn KERNER, Віце-президент «Естонського Союзу Інженерів» та член консультативної ради «Міжнародного гуртка освітніх інститутів графічного, медіа технологій та менеджменту поліграфії», який запропонував об’єднання зусиль усіх присутніх задля подальшого розвитку з відновлення промислового та освітнього сектору України поліграфічного спрямування; спільну участь у глобальному конкурсі World Skills Competition of Trade 11 (Технології друку) – оператор друку на змаганнях Lyon2024 World Skills; трансформацію цифрової освіти на базі хмарних технологій. Участь в конференції міжнародного учасника не лише надало міжнародного статусу події, а й підвищило її світове значення для розвитку поліграфічної галузі та поліграфічних, медіатехнологій як базису формування людського капіталу та інформаційної безпеки держави.

У рамках роботи конференції здійснено відвідування поліграфічного підприємства «Видавничий дім «Укрпол», який є успішною компанією, яка виготовляє поліграфічну продукцію для харчових, фармацевтичних, побутових та косметичних товарів. Компанія постійно вдосконалюється, впроваджуючи та підтримуючи міжнародні стандарти, що дають змогу виготовляти продукцію високого рівня якості та безпечності. «Укрпол» відповідає вимогам системи управління якістю ISO 9001, системи управління безпечністю харчових продуктів BRCGS PPM та системи управління ланцюгом постачань FSC®-STD-40-004. Роботодавці наголосили на проблемі нехватки професіоналів різних рівнів підготовки та підтвердили свою готовність до включення в процеси організації людського капіталу.

У цілому комунікаційний майданчик працював під гаслом: «Розвиток потенціалу професійної поліграфічної освіти». У ході роботи конференції презентовано інноваційні практики усіх учасників події – членів кластеру.

За підсумками конференції сформовано відповідну резолюцію, до якої увійшли основні ідеї та пропозиції, висловлені учасниками заходу:

– Системно вивчати динаміку, тенденції і перспективи розвитку Поліграфії 4.0 та 5.0 відповідно до світових тенденцій та змін на вітчизняному ринку праці й впроваджувати системно інноваційні виробничі технології в зміст підготовки фахівців поліграфічного профілю.

– Запуск інноваційної програми для стажування фахівців з галузі та освітян на базі новоствореного Центру інноваційних витрат видавничо-поліграфічної галузі (Український державний хіміко-технологічний університет, опорний центр для транзиту технологій поліграфічного кластера);

– Вивчення досвіду Комунального закладу «Київський професійний коледж інформаційних технологій та поліграфії» (м. Київ, директорка – А.І.Гончаренко) щодо подальшого реформування ЗП(ПТ)О поліграфічного профілю в професійні коледжі;

– Вивчення досвіду Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України щодо створення безпечного освітнього середовища (розроблення внутрішньої нормативно-правової бази з охорони праці та безпеки освітнього середовища, можливості проходження відповідних тематичних курсів підвищення кваліфікації); досвіду щодо «Використання хмарних сервісів Microsoft Teams для організації освітнього процесу в закладах освіти»;

– Вивчення досвіду Державного навчального закладу «Харківський поліграфічний центр професійно-технічної освіти» (м. Харків, директорка – В.В.Пономарьова) щодо цифровізації освітнього процесу в умовах військового стану та використання платформи Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) модульне об’єктно-орієнтоване динамічне навчальне середовище;

– Вивчення досвіду Державного навчального закладу «Ставропігійське вище професійне училище м. Львова» (м. Львів, директорка – І.В.Бурак) щодо діяльності галузевих навчально-практичних центрів розвитку моделі громадсько-відкритого закладу освіти;

– Зробити на базі сайту Кластера спільну платформу для узагальнення знань та досвіду учасників кластерного об’єднання з метою розуміння можливостей розвитку галузі, з врахуванням досвіду технологічно розвинених країн світу для розвитку інновацій та поліграфічної промисловості в Україні;

– Забезпечити пошук можливостей для співпраці та інвестування в інноваційні проекти на спільних майданчиках ЄС; продовжити знайомства з експертами, інвесторами, партнерами та представниками громадськості задля подальшого розвитку та мережевої кооперації;

– Встановлення контактів та знаходження можливостей для співпраці з місцевими компаніями роботодавців в кожному регіоні щодо інвестування в застосування штучного інтелекту (машинного навчання) в підготовці кадрів для поліграфічної промисловості – Симуляторів віртуального друку Sinapse Print Simulators. Симулятори Sinapse Print Simulators дозволяють використовувати такі види друку як: офсетний, флексографський та інші. Програмне забезпечення працює через хмару будь-якої операційної системи від PC до планшета, а також дозволяє використовувати інтерактивні панелі. Симулятори можна використовувати в різних режимах: «вільний» (без попередньо заданої проблеми) або «режим вирішення проблем (вирішення призначеної вправи)». У складі симулятора встановлено сотні сформованих вправ різних рівнів складності.

– Звернутися з підтримкою до МОН України та Всеукраїнська асоціації працівників професійно-технічної освіти (ВАПП) щодо надання різних форм підтримки ЗП(ПТ)О України поліграфічного профілю в участі національних переможців у глобальному конкурсі World Skills Competition of Trade 11 (Технології друку) – оператор друку, на змаганнях Lyon2024 World Skills.

– Звернутися через кластер до роботодавців з ініціативою щодо початку спільної роботи над розробкою професійних стандартів, зокрема з професії: Друкар офсетного плоского друкування, як принципової вимоги функціонування Національної системи кваліфікацій.

– Учасникам кластеру долучитися до громадського обговорення проєкту Закону України «Про Національну систему кваліфікацій». Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту приймаються в електронній формі до 1 жовтня 2023 року на e-mail: ihor.baluba@mon.gov.ua або за адресою: 01135, м. Київ, просп. Берестейський, 10.

Наразі, ще було узагальнено кілька напрямків для співдії та партнерства, що більш детально буде викладено у матеріалах збірника конференції.

Надзвичайно приємним моментом для Кластеру було вручення ВікторієюСидоренко, директоркою БІНПО листа подяки за спільну партнерську діяльність та цінного брендованого подарунка – годинника, що символізує увагу, турботу та бажання проводити разом більше часу, частіше зустрічатися.

Висловлюємо слова щирої вдячності усім співорганізаторам події, партнерам, спікерам, учасникам за спільну активну роботу над проблемою формування та відтворення людського капіталу в умовах війни та відновлення України.

Особливі слова подяки – колективу студентів та педагогічних працівників , ІринаБурак, директорці Ставропігійського вищого професійного училища м. Львова за гостиннічсть та приділені події час, енергію, матеріальні та фізичні ресурси. Рухаємося разом разом!